Zastanawialiście się kiedyś czym właściwie różni się sok od nektaru lub napoju? Wiecie, który z produktów jest najzdrowszy i powinien znajdować się w waszym koszyku zakupowym? Jeśli macie co do tego wątpliwości to sprawdźcie poniższe informacje.
Sok – jak go rozpoznać?
Sok powinien być wyprodukowany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców, warzyw lub mieszanki tych produktów. Powinien również być zdolny do fermentacji, ale niesfermentowany. Na rynku mamy dostępne soki jednodniowe, a także soki odtwarzane. Zarówno jedne, jak i drugie można bez obaw kupować i pić. Posiadają one bowiem od 85-100% owoców. Można w nich znaleźć niewielką zawartość cukru, które mają za zadanie złagodzenie kwaśnego posmaku. Warto wiedzieć, że jeśli w produkcie nie ma więcej niż 15g/l cukru, to nie trzeba tego zapisywać na opakowaniu. W sokach, cukru nie może być więcej niż 150g/l. W składzie można czasem znaleźć kwas cytrynowi (max 3g/l). Jednak nie może być w soku cukru i kwasu razem. Zabronione są sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty.
Nektar – czyli?
W skrócie można powiedzieć, że nektarem nazywamy rozcieńczony wodą sok lub przecier. Normy określają jednak minimalną zawartość soku w nektarze. Warto wiedzieć, że te wartości różnią się od siebie w zależności od tego z jakich owoców jest dany produkt. Nektar może być słodzony, ale cukru nie może być więcej niż 200g/l. Niestety nektar może zawierać równocześnie cukry i substancje zakwaszające. Nie powinno być w nim jednak sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Napój – jaki ma skład?
W przypadku napoju możemy mówić o ogromnej dowolności. Możemy w nim znaleźć zarówno sok, wodę, jak i aromaty, barwniki, konserwanty i wiele substancji słodzących. Samego soku natomiast jest tu bardzo mało, bowiem najczęściej około 3-5%.