Choroby autoimmunologiczne – jak przy nich postępować z dietą?

Choroby autoimmunologiczne nazywane są również chorobami z autoagresji. Niestety są to coraz częściej pojawiające się zaburzenia, które dotykają około 3-5% światowej populacji. Tego typu zaburzenia pojawiają się na skutek nieprawidłowej pracy układu odpornościowego i z roku na rok dotykają coraz więcej osób. Jednym z tematów, które należy w tym miejscu poruszyć jest wprowadzenie diety, która może ułatwić funkcjonowanie z tymi chorobami.

Dieta a choroby autoimmunologiczne

Pierwszą, bardzo ważną zasadą i to nie tylko przy chorobach jest spożywanie regularnych posiłków. Wiele to daje, ponieważ organizm cały czas ma zapewniony dopływ składników odżywczych. Nie ma obaw przed utratą energii. W diecie autoimmunologicznej powinno się zamienić jasne pieczywo, biały ryż, a także płatki kukurydziane na chleb żytni, bułki grahamki, jak i kasze czy płatki owsiane. To właśnie one są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Dieta powinna być bogata również w tłuste gatunki ryb i chude mięso. Najlepiej jest ograniczyć potrawy smażone i wymienić je na gotowane na parze lub pieczone. W takiej diecie sprawdzają się również tłuszcze roślinne będące źródłem lipidów. Wyeliminowany natomiast musi zostać smalec, jak i słonina. Doskonałą przekąską w diecie autoimmunologicznej będą orzechy i bakalie. To one dostarczają dodatkową dawkę energii, a także składniki odżywcze. Stosując się do tych zasad można liczyć na poprawę koncentracji i zdolności przyswajania nowych umiejętności. Zdecydowanie poprawić powinno się również samopoczucie, gdyż organizmowi nie będzie niczego brakowało.

You May Also Like

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *